Ketelkoek

Recept

Ingrediënten

- 300 gram bloem
- 50 gram margarine
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 25 gram gist
- 50 gram krenten
- 50 gram rozijnen
- 50 gram sukade
- geraspte citroen- of sinaasappelschil
- een mespuntje zout
- paneermeel

Wat heb je nodig?

- Een grote kom
- Een houten lepel
- Vochtige doek
- Kwastje

Bereidingswijze

1. Doe de bloem in een grote kom.
2. Maak in het midden een kuiltje en giet hier de gist in, die met een beetje van de lauwe melk is opgelost.
3. Strooi het zout langs de buitenste rand van de bloem.
4. Maak nu de gistoplossing met de omringende bloem aan. Voeg de overige melk, de losgeklopte eieren, de gewassen krenten en rozijnen (die zijn uitgelekt) en de gesnipperde sukade toe. Voeg tevens een smaakje (citroen/sinaasappel) toe.
5. Klop het beslag met een houten lepel goed luchtig op.
6. Laat het op een warm plaatsje of in een teiltje met warm water (NIET OP HET VUUR!) – afgedekt met een vochtige doek – ongeveer driekwartier rijzen.
7. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide pudding- of tulbandvorm. Zorg dat de vorm voor niet meer dan 2/3 deel gevuld is.
8. Laat het beslag nog een keer driekwartier rijzen op een warme plaats en sluit de vorm luchtdicht af.
9. Doe de vorm in een pan met kokend water. Zorg dat het water onder rand van de vorm blijft (niet onder water dus). Kook het minstens anderhalf uur (2 uur kan ook). Vul tijdens het koken het water af en toe bij. Prik met een satéprikker in de koek om te kijken of hij gaar is.
10. Laat de koek, nadat je hem uit het water hebt gehaald, even in de vorm staan. Draai de vorm dat om op een verwarmde schotel. Giet er stroopsaus, stroop, boter of suiker overheen. Net wat je lekker vind.

Sausje voor de ketelkoek (optioneel)

Ingrediënten

- 30 gram bloem
- 400 ml melk
- 50 gram boter
- 150 gram stroop

Bereidingswijze

1. Roer met een garde de bloem met een paar scheuten koude melk tot een glad mengsel.
2. Breng de rest van de melk aan de kook en schenk al roerend het bloemmengsel erbij.
3. Kook dit zachtjes 10 minuten en blijf doorroeren.
4. Haal de pan van het vuur en roer de boter en dan de stroop erdoorheen.
5. Schenk de warme saus over de ketelkoek of schenk het in een bakje om erbij te houden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb